top of page

ÇOCUĞUMUZA BAKICI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Updated: Apr 16, 2020

Bakıcı ararken bütün ebeveynlerin ortak endişesi ‘acaba çocuğuma zarar verir mi’ kaygısıdır. Bu endişe son derece doğal ve yerindedir. Gözümüzden sakındığımız yavrularımızı tanımadığımız birine emanet etmek elbetteki kolay bir karar değildir. Fakat günümüzde koşullar gereği bakıcı tutmak çoğu zaman kaçınılmazdır ve doğru bakıcı ile son derece keyiflidir. Böylesi önemli bir görev için içinize sinen, güvenilir, kalifiye ve de psikolojik olarak sağlıklı birini bulmaktır.

Bakıcınızın ruhsal durumu sizi neden ilgilendirmeli?

Bu iki sebepten dolayı önemlidir. Bir, bakıcınızın ruhsal sıkıntıları varsa bakıcılık görevini sizin arzu ettiğiniz düzgün ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmeyebilir. Ör. depresyonda olan bir kişi çocuğunuzun ihtiyaçlarını istese de algılayamayabilir, algılasa da ihmal edip karşılayacak mental güce ve isteğe sahip olmayabilir. Kişilik bozukluğu var ise, çocuğunuza fiziksel şiddet uygulayabilir, ya da çocuğunuzun gözü önünde kendine zarar verici davranışlarda bulunabilir.

İki, ruhsal sıkıntıları olan bir bakıcının çocuğunuzda travmatik olgulara neden olabileceği gibi başka bir noktanın da bilincine varmalıyız: Bakıcı demek çocuğunuz için gününün büyük bir bölümünü birlikte geçireceği kişi demektir. Dolayısı ile davranışlarını belki de ebeveyni olan sizden dahi daha fazla taklit edeceği kişi anlamına gelir.

Çocuklar genetik etkenlerin yanı sıra gözlem yaparak dünyayı keşfederler ve taklit yolu ile davranışlarını geliştirirler. Yavrunuzun en sık gördüğü bakıcının öfke kontrol sorunu olduğunu hayal edin. Çocuğunuz sadece arada bir bağırıp çağırmaklara maruz kalmayıp, aynı zamanda bağırıp çağırmanın diğer insanlarla iletişim kurmak için normal bir yol olarak görebilir. Bakıcınız histerik (duygularını yoğun ve uçlarda yaşayan), hipokondriyak (aşırı derecede hastalık hastası), konversif (stres ve sıkıntılar sonucu bayılmaları olan) veya narsist (kendine aşık) biri olabilir ve çocuğunuz genetiğinde olmasa bile bakıcınızın tüm bu özelliklerini benimseyip sergileyebilir.

Peki bakıcının ruhsal durumu nasıl tespit edilir?

Klinik Psikolojide gerek ruhsal rahatsızlıkların teşhisi için gerek kişilik hakkında bazı bilgiler edinmek için kullandığımız testler vardır. Tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan testlerden bir tanesi MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) testidir. MMPI 566 sorudan oluşur ve güvenirliği oldukça yüksek bir testtir. Bireyin kişilik özellikleri ve son dönemdeki ruhsal durumunu ölçmekle birlikte bireyin testi ne denli dürüst doldurduğunu, kendini olduğundan iyi göstermeye çalışıp çalışmadığını (sahte iyilik) veya tam aksine kendini olduğundan kötü gösterme durumu olup olmadığını (yardım çağrısı) ortaya koymaktadır. Şirket psikologları tarafından da önemli görevlerde çalışacak olan bireyler için (ör. Pilotlar) sıkça kullanılır.

Klinik psikolog olarak ve de şirket psikoloğu olarak edindiğim tecrübelere dayanarak bakıcınıza MMPI testi uygulatmanızı ve bu sayede ruh sağlığı hakkında önemli bilgiler edinmenizi şiddetle tavsiye ederim. Sevgiler, saygılar..


171 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page